Knäck äggkoden
Den första siffran anger hur hönan lever:
0 = ekologiska hönor
1 = frigående hönor utomhus
2 = frigående hönor inomhus
3 = hönor från inredd bur

De två bokstäverna står för vilket land hönan bor i, SE står för Sverige.
De sista siffrorna står för vilken producent och den sista siffran vilket stall det är.

Äggstorlekar
Världens största kända ägg vägde 126 gram och värptes av en liten, duktig, japansk höna.

XL Äggstra large över 73 g
L Stora 63-73 g
M Medelstora 53-63 g
S Små 43-53 g

Det perfekt kokta ägget
En äggspert brukar uppskatta ett ägg där hela vitan är stel och gulan har en liten stelnad ring. Men det är en smaksak.

Är ägget färskt?
Lägg ägget i ett glas med vatten. Ett färskt ägg lägger sig på botten, ett veckogammalt reser sig upp till hälften och ett tre veckor gammalt ägg ställer sig helt upp i vattnet, med den trubbiga änden uppåt. Flyter ägget upp till ytan är det riktigt gammalt och bör inte ätas.

Är ägget kokt?
Snurra ägget. Ett rått ägg snurrar långsamt och ojämnt medan ett kokt snurrar lätt och jämnt.

Är ägget svårt att skala?
Är ägget svårskalat är det ett tecken på att det är riktigt färskt. Lägg de nykokta ägget i kallt vatten direkt efter kokningen så går det lättare att skala.

Det är skillnad på ägg och ägg. Ungefär 70 procent av alla ägg som säljs i Sverige idag kommer från frigående höns. Gotlandsägg säljer till 95 procent ägg som kommer från frigående höns, både konventionellt producerade och ekologiska, KRAV-märkta, ägg.

NYHET! Ägg från utehöns

Det som skiljer ute ägg från andra typer är att ute hönsen måste ha möjlighet att gå ut året runt! De äter ett vanligt hönsfoder.

Ägg från frigående höns inomhus

Ägg från hönor som lever fritt inomhus med högst 9 hönor per kvadratmeter. Stallarna har strö på golvet och det finns sittpinnar och värpreden. Äggen produceras och packas lokalt.

Bli äggspert
Lär dig märkningen och överlista illsluga formuleringar. Det ska stå ”Ägg från frigående höns” på paketet. Står det exempelvis ”Lantägg” eller ”Färska Frukostägg” så är det inte ägg från frigående höns.


Ägg med gulare gula

De här prisbelönta äggen har inte bara en trevligare färg, de är extra rika på antioxidanter också. Det naturliga färgämnet Astaxanthin, eller Asta som det kallas i dagligt tal, finns naturligt hos de vilda hönsfåglarna. Våra höns får i sig Asta genom det svenskodlade algmjölet vi ger dem i fodret. Algen växer också vilt i vår svenska natur och man hittar den både ute i skärgården och uppe i fjällen.

Läs mer om ägg med gulare gula
Ekologiska, KRAV-godkända ägg

Ekologisk produktion av KRAV-godkända ägg, innebär att äggen kommer från frigående hönor inomhus max 6 hönor per kvadratmeter. KRAV höns ska vara ute minst 12,5 h/dygn under betesperioden maj tom tom september. Utöver det ska de ha tillgång till utevistelse året runt när vädret tillåter. Fodret är ekologiskt och produktionen kontrolleras av fristående accrediterade certifieringsorgan.