Gästkocken tipsar

Foto: Charlotte Gawell

Rune Kalf-Hansens
Gotlandsmajonnäs
Detta recept har Rune skapat för Gotlandsägg med de gotländska primörerna i åtanke.
För 4 personer

2 äggulor
Saften av 1/2 citron
3 dl neutral olja, t ex solros- eller rapsolja
1 dl finskuren ramslök eller kajp (gotländsk vild purjolök) eller gräslök
1/2 dl hackad mandel
1/2 vaniljstång (kan uteslutas)
1/2 tsk socker
Salt och peppar

Dela vaniljstången och skrapa ut fröna, blanda med sockret. Blanda med äggulorna, lite salt och lite av citronsaften. Visp ihop under någon minut. Vispa i oljan först droppvis och sedan lite i taget till en majonnäs. Bland i löken och mandel. Smaka av med salt, peppar och resten citronsaften efter smak. Servera till kokta eller grillade gotlandsgrönsaker som sparris och morot.


Gotlandsäggs tips
- Ägg och sill och en nubbe därtill
- Ägghalva toppad med en sked caviar är festmat
- Kokt ägg med kaviar är ett måste på frukostbordet
- Stekt ägg på knäckebröd är en höjdare
- Ägg & bacon en klassiker
- Omelett med tärnat bacon
- Falukorv, stekt ägg och stekt potatis är god vardagsmat
- Ägghalvor med räkor & majonnäs
- Äggröra och rökt lax är billig och god festmat


Ägg är vardagens skaldjur och världens bästa snabbmat. Ägg till frukost, ägg till mellis, ägg till lunch, till vardags och till fest. Kokta ägg är mättande, snygga, goda och perfekt förpackade till matsäcken och pick nick-korgen.

Gott att dricka till äggrätter: Öl är alltid rätt. Vitt vin, inte alltför torrt.


Kokt ägg
Cirkatider för ägg som läggs ner i kokande vatten. Löskokt 3-5 min, mjukkokt 6-7 min hårdkokt 9-10 min Koktiden varierar beroende på äggens storlek.
Gott till kokt ägg: Kaviar, ansjovis, majonnäs, grovt salt, purjolök, krasse, dill och gräslök.





Stekt ägg
Ägg steker man med ögonen Stek äggen på svag värme tills de ser ut som du vill ha dem.



Omelett
1 portion

2 ägg
2 msk vatten, mjölk eller grädde
salt, peppar
Smör till stekning

Knäck äggen i en bunke. Vispa lätt med vatten, bara så att gulan slås sönder. Salta och peppra. Slå smeten i en varm stekpanna, helst teflonbelagd, med smör. Rör om med en trägaffel, så att smeten gräddas jämnt. Servera när omeletten precis har stelnat. Lägg på eventuell fyllning. Gör varje omelett för sig eller för högst två personer, då får man bäst resultat.


Förlorat ägg – pocherat
Koka upp vatten med salt och lite ättika, cirka 1 tsk per liter, knäck ägget och häll det försiktigt ner i vattnet.



Scrambled Eggs - äggröra
1 portion

2 ägg
2 msk mjölk eller grädde
1 tsk smör

Rör ihop i en stekpanna eller kastrull med en klick smör i. Värm sakta under omröring tills det stelnar men fortfarande är krämigt.